Nieuws

 

Zaterdagochtend 6 april 2019 in Amersfoort, Lezing door Marie-Consolatrice Bamutese  

  'PEACE THROUGH EDUCATION, A CASE FROM RWANDA'

 

In het kader van het GWI 100 jaar thema: ‘Peace through Education’ zal Marie Bamutese wonend in België en voormalig vluchteling uit Rwanda en co-auteur van het boek MARIE - OVERLEVEN MET DE DOOD (Davidsfonds Uitgeverij, Leuven, 2015) een lezing geven naar aanleiding van vermeld boek en over de problematiek van vluchtelingen en integratie in onze samenleving. Marie was Vredesvrouw 2016 in België.

Het boek is een indringend persoonlijk verslag van de genocide in Congo, 1996. Op 6 april 1994 (exact 25 jaar geleden) werd het vliegtuig met van de toenmalige Rwandese president Juvénal Habyarimana neergeschoten tijdens de voorbereiding om te landen in de hoofdstad Kigali waarna de tragedie en de genocide in Rwanda van start ging. Na de genocide in Rwanda vluchtten veel Rwandezen naar Oost-Congo. Ook daar waren zij niet veilig. In 1996 vond daar onder de ogen van de Verenigde Naties een nieuwe, stille genocide plaats. Meer dan een half miljoen Rwandezen werden in de vluchtelingenkampen gebombardeerd door de troepen van de huidige Rwandese president Kagame. Samen met haar man, VRT-journalist Peter Verlinden, doet zij in deze publicatie haar verhaal.

Andere boeken over de genocide zijn ‘De Waarheid over Rawanda’, het regime van Paul Kagame door Judie Trever uit 2018, met het voorwoord door Peter Verlinden en het van boek van oud minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk ‘Strijd rond de grote meren. Onderhandelen over vrede en recht in het hart van Afrika’. 

Adres: de Amershof, Snouckaertlaan 11 (zijstraat Stationstraat), 3811 MA Amersfoort 

Aanvang : 10.00 uur -12.30 uur met aansluitend lunch 

We starten met een korte GWI-NL Algemene Leden Vergadering gevolgd door een korte pauze. Daarna de lezing. De ochtend wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch

De kosten van deze lezing en lunch zijn voor leden € 10,- en niet-leden € 15,-, graag aanmelden via ons emailadres: info@gwi-nl.org en de betaling s.v.p. overmaken op rekening NL 48 INGB 0007 2598 00 t.n.v. Graduate Women International Netherlands “GWI-NL” onder vermelding van ‘Lezing 6 april 2019’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v

 

 

 

GWI-NL is de Nederlandse vereniging van de wereldwijde
koepelorganisatie Graduate Women International (GWI)

Contact | info@gwi-nl.org | Colofon website